SVEČANO OTVORENA OPĆINSKA KNJIŽNICA U VIRJU

SVEČANO OTVORENA OPĆINSKA KNJIŽNICA U VIRJU

U Virju je 11. studenog 2008. svečano otvorena obnovljena i proširena Narodna knjižnica Virje, čime je obilježen i veliki jubilej – 130. godišnjica osnivanja prve čitaonice u Virju.

Nakon temeljite adaptacije koja je trajala gotovo dvije godine, Virovci su dobili na raspolaganje  potpuno preuređen i puno prostraniji Odjel za odrasle sa čitaonicom te sasvim novi Dječji odjel, kojega knjižnica ranije nije imala. Knjižni fond je također obnovljen i povećan novim naslovima, a uvedeno je i automatizirano knjižnično poslovanje.

Radost svečanog otvorenja nove knjižnice s njenom ravnateljicom, Anom Škvarić i svim Virovcima došli su podijeliti brojni uzvanici: među njima je uz uvažene dužnosnike te knjižničare iz susjednih gradova i iz prijateljskih knjižnica, bio i velik broj mještana – nekadašnjih, sadašnjih,  a sigurno i budućih korisnika knjižnice.

Lijepe riječi povodom ove velike svečanosti, značajne ne samo za mjesto i općinu Virje, već i za cijelu Koprivničko-križevačku županiju, ali i za hrvatsko knjižničarstvo u cjelini, uputili su nazočnima: načelnik općine Virje, g. Mirko Perok, dožupan Koprivničko-križevačke županije, g. Vjekoslav Flamaceta te Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba i predsjednica Hrvatskoga knjižničnog vijeća, a ujedno  predsjednica Organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige ’08. Potom se u ime Ministarstva kulture RH skupu biranim riječima obratila gđa Ankica Janković, načelnica Odjela za knjižničnu djelatnost, koja je i proglasila knjižnicu otvorenom.

Svojom glazbom i pjesmom svečanost su uljepšali članovi Pjevačkog zbora KUD-a «Ferdo Rusan» te Tamburaški orkestar OŠ Franje Viktora Šignjara iz Virja, pod vodstvom dirigenta Darka Gabaja.

Na kraju, srdačne čestitke svim Virovcima koji su podržavali i time sačuvali svoju knjižnicu i čitaonicu, koristeći se njome u gotovo neprekinutom nizu od punih 130 godina, a  posebno priznanje i velika hvala svim onim pojedincima koji su kroz nekoliko posljednjih godina zahvaljujući svojoj viziji, umijeću, strpljenju i upornosti pridonijeli kako bi u 21. stoljeću virovska knjižnica zasjala novim sjajem te u novom, suvremenom ruhu ubuduće dočekivala svoje korisnike.

(Lj.V.)

 

Iz foto arhive:

SVEČANO OTVORENA OPĆINSKA KNJIŽNICA U VIRJU0  SVEČANO OTVORENA OPĆINSKA KNJIŽNICA U VIRJU1