Predstavljen zbornik «IZ POVIJESTI NAŠIH KNJIŽNICA» Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja

Zbornik «Iz povijesti naših knjižnica» predstavljen je 18. lipnja 2009. u Narodnoj knjižnici «Petar Preradović» u Bjelovaru. U njemu su objavljeni radovi sa stručnog skupa istog naziva koji je održan u Daruvaru 16. studenog 2007. u povodu obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja i djelovanja Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja koje djeluje na području Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije.

Zbornik je tiskan u izdanju Hrvatskoga knjižničarskog društva, a predstavili su ga prof. dr. sc. Aleksandar Stipčević, dr. sc. Marina Čizmić Horvat, Irena Kranjec, Ilija Pejić i Anica Šabarić. Obuhvaća četrnaest radova, koji istražuju nastanak, razvoj i djelovanje narodnih, školskih i specijalnih knjižnica na području Društva. Uvodni, programatski tekst napisao je prof. dr. sc. Aleksandar Stipčević, u kojemu govori o problemima i potrebi sustavnog proučavanja povijesti knjižnica, a o knjižnicama s područja našega Društva tekstove su napisali: fra Vatroslav Frkin, Tatjana Kreštan, mr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, Marjana Janeš-Žulj, Suzana Knežević, Ivan Zelenbrz, Anica Šabarić, Zorka Moslavac, Zdenka Venus-Miklić, Ilija Pejić, Maja Dizdarević, mr. sc. Zorka Renić, Vinka Jelić i Božica Anić.

Urednici zbornika mr. sc. Zorka Renić te Ilija Pejić, prof. odradili su vrlo zahtjevan posao uređivanja zbornika koji je izašao samo godinu i pol nakon održavanja istoimenog skupa. Recenzirale su ga dr. sc. Marina Čizmić Horvat i dr. sc. Vesna Turčin, lektorirali Ilija Pejić, Tatjana Kreštan i Anica Šabarić, a glavna urednica je Irena Kranjec.
Zbornik svjedoči i doprinosi proučavanju kulturne prošlosti općenito i povijesti knjižničarstva na području koje Društvo pokriva, a njegovu pripremu i tisak financijski su pomogli gradovi Bjelovar, Čazma, Virovitica, Koprivnica, Đurđevac te Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka i Virovitičko-podravska županija.

Alica Bačeković Pavelić
alica.bacekovic@gmail.com

Iz foto arhive:

PREDSTAVLJEN ZBORNIK «IZ POVIJESTI NAŠIH KNJIŽNICA» DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJAknjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja0  PREDSTAVLJEN ZBORNIK «IZ POVIJESTI NAŠIH KNJIŽNICA» DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJAknjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja1