Gradska knjižnica Slavka Kolara u Čazmi u petak, 17. svibnja 2013., bila je domaćin 31. godišnje Skupštine Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. Šezdesetak knjižničara iz tri županije (Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske) okupilo se u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara u Čazmi.  Nakon okupljanja u knjižnici uslijedila je šetnja do Centra za kulturu Čazma.

Nakon prigodnog kulturno-umjetničkog programa u organizaciji Osnovne škole Čazma, pozdravne riječi skupu uputili su predsjednica Društva i ravnateljica Gradska knjižnica Slavka Kolara, Vinka Jelić Balta i Elvira Babić Marković, pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti i unutarnji nadzor Grada Čazme.

Na početku skupa, knjižničari su minutom šutnje odali počast nedavno preminulim kolegama – kolegici Ljiljani Orlić iz Bjelovara i kolegi Krunoslavu Vađuncu iz Koprivnice.

Uslijedio je stručni dio skupa u kojem je prvo izlaganje na temu Knjižnice u virtualnom svijetu održao Krešimir Macan, jedan od najpoznatijih hrvatski PR stručnjaka. Krešimir Macan je predstavio nove tehnologije i medije koje mogu biti od višestruke pomoći knjižnicama. U predavanju iznosi da se knjižnice približavaju točki preokreta – ili će se uspješno prilagoditi „društvenoj“ digitalnoj revoluciji i postati nezaobilazna stanica i budućim generacijama ili će možda uistinu prestati postojati u obliku u kojem ih danas poznajemo.

Nakon toga uslijedilo je izlaganje Lucija Miškić pod nazivom Knjižnice našeg društva i društvene mreže u kojemu iznosi rezultate provedene ankete o korištenju društvenih mreža u knjižnicama Društva Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. Anketa je pokazala da je većina anketiranih knjižnica prepoznala prednosti društvenih mreža i da ih koristi u svakodnevnom radu kao važne alate za komunikaciju s korisnicima i zainteresiranom javnošću.

Maja Gačan i Petar Lukačić su u izlaganju Pinterest – virtualna polica knjižnice predstavili profil Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ na društvenoj mreži Pinterest te su iznijeli nekoliko primjera knjižnica iz svijeta koje su prisutne na toj mreži. Iznose da je ovo još jedan oblik komunikacije kojim se može korisnike i širu javnost upoznati s fondom knjižnice.

Dejana Kurtović i Marijana Pađen predstavile su Facebook grupu Knjižničari u kojoj knjižničari iz cijele Hrvatske mogu komunicirati, surađivati, razmjenjivati ideje i iskustva. Dostupnost informacija je brza i jednostavna, a grupa omogućuje i promociju knjižničarske struke.

Antonija Šikulec je u izlaganju Školska lektira u virtualnom svijetu  iznijela nekoliko primjera kako se Web 2.0 alatima može popularizirati školska lektira. Iznosi da školski knjižničar mora plasirati knjigu među učenike kao vrijednu i nezamjenjivu, a tu su svoju ulogu pronašli Web 2.0 alati. Predstavila je nekoliko takvih Web 2.0  alata: Mindomo, Glogster, ToonDoo, Storybird i Kubbu.

Josip Strija je predstavio izradu mrežno dostupnog obrazac za informacijski upit uz pomoć Google Docsa. Iznosi da je prednost ovakvog obrasca u tome što korisnicima omogućava postavljanje upita iz vlastitog doma u vrijeme koje njima odgovara te im dovoljno ostavlja vremena za promišljanje i oblikovanje svih elemenata.

Snježana Berak je predstavila kampanju Čitaj mi! koju provodi Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež u suradnji s Hrvatskim pedijatrijskim društvo, Hrvatskim čitateljskim društvom, Hrvatskom drugom istraživača dječje književnosti, UNICEF-om Hrvatska, a pod pokroviteljstvom socijalne politike djece i mladih. Iznosi važnosti čitanja djetetu od najranije dobi te da to treba postati sastavni dio svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece.

Ljiljana Vugrinec predstavila je međunarodnu nagradu koju je kao jedna od pet nagrađenih ustanova iz cijelog svijeta dobila Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica.  Kao inovativni program koji doprinosi socijalnoj inkluziji u zajednici nagrađen je program potpore romskoj djeci i mladima pod nazivom “Uskoči u vlak za bolji svijet” koji pomoću korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije doprinosi socijalnoj inkluziji  u zajednici. Nagradu je dodijelila neprofitna organizacija Electronic information for librarires (EIFL), a sastoji se od 1.500 US$, priznanja i trofeja koji će dobitnicima biti svečano uručeni na konferenciji u Danskoj, u lipnju 2013.

Novi, 15. broj Sveska predstavila je Vinka Jelić-Balta, predsjednica Društva i urednica teme broja. Izložila je novosti i promjene u Svesku, a svi prisutni su dobili po primjerak glasila Društva. Tema broja ovaj put razmatra „Knjižnice u virtualnom svijetu“.  „Svezak“ ponovno donosi niz članaka s informacijama o radu knjižnica na području Društva, prenosi znanja stečena na mnogobrojnim stručnim skupovima, a daje i pregled zavičajnog nakladništva u razdoblju od protekle godine dana. Valja istaknuti kako su se financijskom podrškom izdavanju „Sveska“ kao i uvijek do sad uključili gradovi Koprivnica, Bjelovar i Virovitica, te Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija, kao i sponzori – tvrtke Point iz Varaždina, Šareni dućan iz Koprivnice i Veda iz Križevaca.

Nakon podnesenih i prihvaćenih izvješća o radu i programa rada za iduće jednogodišnje razdoblje koje su priredile tajnica Društva Lucija Miškić, predsjednica Vinka Jelić Balta i blagajnica Jelena Dvekar-Kovačić, uslijedio je najsvečaniji dio skupštine – dodjela godišnjih priznanja za najknjižničare.

Za dugogodišnji uspješan rad u knjižničarstvu te aktivno promicanje ciljeva Društva knjižničara ovom prigodom nagrađeni su: Ljiljana Budja, knjižničarka u Pučkoj knjižnici i čitaonica Daruvar, Snježana Berak, knjižničarka u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar, Damir Balković, školski knjižničar Srednje škole Marka Marulića iz Slatine te Mladen Tudić, knjižničar u bibliobusu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Druženje knjižničara završilo je zajedničkim ručkom u ugodnoj atmosferi u organizaciji domaćina.

Iz foto arhive:

ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA0 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA1 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA2 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA3 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA4 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA5 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA6
ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA7 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA8 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA9 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA10 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA11 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA12 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA13
ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA14 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA15 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA16 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA17 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA18 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA19 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA20
ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA21 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA22 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA23 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA24 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA25 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA26 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA27
ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA28 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA29 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA30 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA31 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA32 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA33 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA34
ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA35 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA36 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA37 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA38 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA39 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA40 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA41
ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA42 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA43 ODRŽANA 31. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA44