U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa

U Koprivnici održan stručni skup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa

U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” u  Koprivnici u petak, 19. travnja 2013. bila je domaćin nacionalnog stručnog  skupa s međunarodnim sudjelovanjem – 11. okruglog stola o pokretnim  knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 5. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom “MI IMAMO BIBLIOBUS! A VI?” . Skup je održan u organizaciji Komisije za pokretne i Komisije za narodne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva, uz potporu Ministarstva kulture RH, a pokrovitelji skupa bili su Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija. Uz Knjižnicu – domaćina, kao suorganizator uključilo se i regionalno Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

Skupovi na temu pokretnih knjižnica u Hrvatskoj, inače,  redovito se organiziraju od 1999., s osnovnim ciljem stručnog usavršavanja bibliobusnih posada – knjižničara i vozača  u pokretnim knjižnicama, ali i radi populariziranja ovog oblika knjižnice kao jedinog koji može ispuniti potrebe za knjižničnim uslugama stanovnika koji žive u malim i raštrkanim naseljima, udaljenima od većih središta i gradova ili općinskih sjedišta u kojima se nalaze stacionirane knjižnice.

Na skupu u Koprivnici sudjelovalo je više od osamdeset knjižničara i gostiju iz svih krajeva Hrvatske, a također i iz inozemstva – iz Portugala (Proenca-a-Nova), Slovenije (Maribor, Ptuj), Mađarske (Pečuh) i Srbije (Kladovo), što je omogućilo iznimno bogatu razmjenu iskustava kroz upoznavanje različitih primjera dobre prakse te postavljenje temelja za uspostavu budućih partnerstava. Među sudionicima iz Hrvatske, osim putujućih knjižničara – članova bibliobusnih posada, odazvao se velik broj ravnatelja knjižnica i voditelja županijskih matičnih službi, zatim knjižničara iz različitih tipova knjižnica, kao i pripadnika drugih struka zainteresiranih za ovu problematiku, iz ukupno 20 hrvatskih gradova i mjesta (iz Bjelovara, Čakovca, Čazme, Daruvara, Dubrovnika, Gornje Rijeke, Karlovca, Koprivnice, Križevaca, Novske, Osijeka, Rijeke, Siska, Splita, Varaždina, Vinkovaca, Virja, Virovitice, Zadra i Zagreba), odnosno iz 26 različitih ustanova i organizacija, među kojima su u najvećem broju bile knjižnice.

Program je započeo Festivalom bibliobusa, na Zrinskom trgu ispred Knjižnice. Deset hrvatskih bibliobusa doputovalo je  iz Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Osijeka, Rijeke, Vinkovaca, Zadra i Zagreba, a tu su bila i dva „domaća“ bibliobusa  iz Koprivničko-križevačke županije – iz Koprivnice i Križevaca. Tijekom trajanja festivala, bibliobusi su bili otvoreni za javnost, a ovu jedinstvenu priliku da ih sve na jednom mjestu razgledaju iskoristilo je više stotina posjetitelja, prema procjenama, njih oko 750. Među posjetiteljima, najviše je bilo djece iz koprivničkih dječjih vrtića i učenika osnovnih škola koji su u posjet bibliobusima došli organizirano sa svojim učiteljima i odgajateljima, te s velikim zanimanjem razgledali sve što bibliobusi sadrže i slušali čemu oni služe, kamo sve putuju i kakve doživljaje i korisnike imaju na svom putu. Sve bibliobusne službe pripremile su za svoje posjetitelje male poklone, reprezentativne za zavičaj iz kojeg dolaze, poneko slatko iznenađenje

Festival bibliobusa bio je prilika i za kulturno-turističku promociju Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, u kojoj su sudjelovali Klub Koprivica s ponudom jela od kopriva, MedičarnaŠpičko s licitarskim suvenirima i gvercom,  Old timer Klub Biciklin Koprivnica, Eko-bicikl, tamburaški sastavi Harme i Cure Iz CEntra  te Folklorni ansambl KoprivnicaTuristička zajednica Koprivnica potrudila se preko svojih predstavnika odjevenih u prigodne kostime prirediti renesansni ugođaj, a Šareni dućan predstavio je svoju nakladničku djelatnost.
Točno u 11:30 sati održano je i Milenijsko fotografiranje bibliobusa i gostiju festivala u izvedbi g. Šime Strikomana, gdje su se na zajedničkoj fotografiji sa svim bibliobusima okupili sudionici, organizatori, predstavnici pokrovitelja skupa, posjetitelji festivala i građani.

Na početku poslijepodnevnog stručnog dijela skupa, u ime Knjižnice-domaćina sudionike je pozdravila i zaželjela im dobrodošlicu ravnateljica mr.sc. Dijana Sabolović-Krajina. Ispred Komisije za pokretne knjižnice kao organizatora skupa nazočnima se potom obratila predsjednica Komisije, Ljiljana Vugrinec, dok je u ime HKD-a skup pozdravila predsjednica, Marijana Mišetić.
Uz predstavnike grada Koprivnice – savjetnicu gradonačelnice, Helenu Hećimović, te Koprivničko-križevačke županije – zamjenika Ivana Pala i više savjetnicu Vesnu Peršić Kovač, skup su pozdravile i izaslanice Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH – viša savjetnica Mira Zovko te iz Ministarstva kulture RH – Jelena Glavić Perčin.

U stručnom dijelu skupa kroz desetak domaćih i stranih pozvanih izlaganja sudionici skupa upoznali su se sa stanjem razvoja pokretnih knjižnica u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, kao i s aktualnim trendovima u Europi te s mogućnostima korištenja europskih fondova u razvoju ove djelatnosti.

Kroz vrlo zanimljive prezentacije iznesen je niz podataka o radu i specifičnostima pokretnih knjižnica u Portugalu, Sloveniji, Finskoj, Srbiji i Francuskoj, kao i o tome kakva je perspektiva razvoja pokretnih knjižnica u Hrvatskoj, gdje – s obzirom na broj stanovnika i aktualne potrebe – ima još puno prostora kako za unapređenje postojećih službi pokretnih knjižnica, tako i za uvođenje novih.

Istovremeno, u izlozima knjižnice bilo je izloženo deset postera na kojima su sve hrvatske bibliobusne službe predstavile programe  i aktivnosti koje provode u svojim bibliobusima. Uz postere bibliobusnih službi, bila su izložena još dva tematska postera – jedan iz Gradske knjižnice Zadar te drugi, na temu kampanje “Čitaj mi” koju provodi HKD uz potporu UNICEF-a. Posteri iz tri bibliobusne službe s područja Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja – iz Bjelovara, Koprivnice i Križevaca – moći će se razgledati i prigodom Skupštine Društva u Čazmi.

Sve prezentacije i posteri bit će dostupni i na web stranici Hrvatskoga knjižničarskog društva –www.hkdrustvo.hr

Mnogi partneri i suradnici koprivničke Knjižnice u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji, ali i šire, također su prepoznali  značaj ove manifestacije čija je glavna ideja populariziranje javnih knjižnica kao temeljnih kulturnih ustanove koje trebaju biti najšire dostupne svim građanima. Tako su se, uz pokrovitelje i Ministarstvo kulture RH, kao sponzori događanja uključile tvrtkeHartmann Podravka iz Koprivnice, Školska knjiga iz Zagreba, Point iz Varaždina i Šareni dućaniz Koprivnice te Turističke zajednice grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije te im organizatori i ovim putem na zahvaljuju na podršci.

Iz foto arhive:

  U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa0  U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa1   U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa2  U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa3  U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa4

U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa5  U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa6  U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa7  U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa8  U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa9  U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa10  U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa11  U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa12  U Koprivnici održan stručni sskup o pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa13