GRADSKA KNJIŽNICA „FRANJO MARKOVIĆ“ KRIŽEVCI PRIMILA PLAKETU GRADA KRIŽEVACA

Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci nagrađena je Plaketom Grada Križevaca koju joj je Grad Križevci dodijelio na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 24. travnja 2018. u povodu 766. rođendana Grada Križevaca. Plaketu je ravnateljici Knjižnice, Marjani Janeš-Žulj, uručio gradonačelnik Križevaca, Mario Rajna.

Nagrada je stigla u pravo vrijeme, s obzirom da Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci u 2018. godini obilježava i dvije velike obljetnice: 180 godina organiziranog čitanja u Križevcima i 40 godina rada knjižnične igraonice za djecu. Prije punih 180 godina Križevci su bili međi prvim gradovima u Hrvatskoj u kojem je 1838. godine osnovana ilirska čitaonica, na čijim je temeljima izrasla i djeluje današnja Gradska knjižnica “Franjo Marković.

Osluškujući potrebe i zahtjeve svojih korisnika, prije 40 godina Knjižnica osniva knjižničnu igraonicu za djecu, u čemu je također bila među prvima u Hrvatskoj, kako bi djeca već od najranijih nogu imala u knjižnici programe prilagođene njihovim potrebama, kako bi se kod njih poticalo učenje i čitanje kao životno važna vještina, a redovito korištenje knjižnice kao dobra životna navika i stil života.

Rezultat dugogodišnjeg, sustavnog i predanog stručnog rada, uvijek okrenutog korisnicima i zajednici, danas je uspješna Gradska knjižnica, poznata i priznata u stručnoj zajednici, omiljena i nezamjenjiva među korisnicima, građanima Grada Križevaca, ali i okolice, gdje stanovnicima knjižničnu uslugu pruža križevački Bibliobus.

Knjižnica danas ima 10 zaposlenika (9 su stručni djelatnici). Djeluje kao kulturno, informacijsko, obrazovno, multimedijsko i društveno središte grada Križevaca. Knjižnicom upravlja Upravno vijeće, a rukovodi ravnateljica. Kako bi pridonijela što većoj kvaliteti života pojedinaca, lokalne zajednice i društva, Knjižni a građanima osigurava javni i otvoreni pristup izvorima znanja, informacijama i obrazovno-kulturnim sadržajima za potrebe informiranja, odgoja i obrazovanja, cjeloživotnog učenja, stručnog i znanstvenog rada, zapošljavanja, zdravog načina života i slobodnog vremena.

Od 2015. Knjižnica djeluje u vlastitoj zgradi, preuređenoj za knjižnične potrebe, na Florijanskom trgu 14, koju je 24. travnja 2015. za korisnike svečano otvorila predsjednica Republike Hrvatske, gđa Kolinda Grabar Kitarović. Trebi reći i da je ovo jedna od malobrojnih narodnih knjižnica u Hrvatskoj koja je uspjela ostvariti novi, suvremen i primjeren knjižnični prostor, prilagođen potrebama i zahtjevima korisnika te funkcijama narodne knjižnice u 21. stoljeću.

Fond Knjižnice broji više od 80.000 svezaka knjiga i druge knjižnične građe; Knjižnica je godišnje pretplaćena na 40-ak naslova periodike, sadrži oko 1.000 jedinica didaktičkih pomagala i igračaka te više od 6.000 jedinica AV-građe. Od posebnog je značaja Zavičajna zbirka Crisiensia s gotovo 4.000 jedinica – monografskih publikacija, periodike, starih razglednica, rukopisa, sitnog tiska…

Knjižnica svojim korisnicima nudi raznovrsne usluge: posudbu knjiga, čitanje novina i časopisa, studijski rad, izradu bibliografija i sažetaka, zavičajnu zbirku, igraonicu za djecu predškolskog uzrasta, radionice za djecu i mladež, kompjutorske radionice, multimediju, internet, međuknjižničnu posudbu, informacijsku službu, tržnicu knjiga, usluge pokretne knjižnice – bibliobusa.

U Knjižnicu je učlanjeno oko 4.600 članova svih uzrasta, od čega ih je više od 900 samo na Dječjem odjelu. Koliko je knjižnica posjećena i korištena, govori podatak da su korisnici tijekom 2017. posudili 78.726 knjiga, što je 1.400 nego godinu ranije. Da bi korisnici bili što zadovoljniji, Knjižnica je prošle, 2017. godine nabavila 3.000 novih knjiga, slikovnica, igračaka…

Igraonica za djecu predškolskog uzrasta posebno je osmišljen program za djecu predškolske dobi kojemu je temelj igra obogaćena raznim aktivnostima. Igraonica je namijenjena djeci od 1 do 7 godina starosti s ciljem da se djecu kroz igru navikava na dolazak u knjižnicu, posudbu knjiga i razvijanje predčitalačkih vještina. Igraonica se provodi u skladu s propisima MZO i AZOO, a u nju je uključeno oko stotinu djece od 6 mjeseci do polaska u školu.

Uza sve navedeno, Knjižnica redovito organizira i provodi književne susrete, radionice, igraonice, kampanje i projekcije filmove, likovne izložbe i koncerte, kazališne predstave te razne druge aktivnosti, kako bi novi prostor u kojem djeluju bio što više otvoren i na usluzi svim građanima Križevaca.

Svojim kvalitetnim, kreativnim i inovativnim radom, usmjerenošću na budućnost, ustrajnim djelovanjem u skladu s najvišim stručnim standardima i smjernicama, svojim specifičnim uslugama i programima okrenutim i prilagođenim potrebama korisnika, uključivanjem svih dobnih, profesionalnih i interesnih grupa građana, kao i onih s posebnim potrebama, promicanjem i korištenjem novih informacijsko- komunikacijskih tehnologija, programima cjeloživotog obrazovanja korisnika, odgojnim i obrazovnim radom s djecom i mladima, bogatom kulturnom i javnom djelatnošću, provođenjem nacionalne i međunarodne kulturne suradnje te brojnim partnerstvima i suradničkim odnosima, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevcim tijekom mnogih desetljaća rada postala je važan i nezamjenjiv dio ukupnog kulturnog i društvenog života Grada Križevaca te je više nego zasluženo nagrađena Plaketom svoga Grada.

Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja upućuje srdačne čestitke dragim i poštovanim kolegama, kao i svim korisnicima križevačke Gradske knjižnice, na ovom velikom priznanju!