Bibliokon, stručni skup Društva knjižničara BPKP-a održan u Bjelovaru

U petak 2.12.2022. u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar održan je četvrti po redu Bibliokon, stručni skup Društva knjižičara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. Tema ovogodišnjeg skupa bio je rad s mladima u knjižnicama, a predavači iz školskih i narodnih knjižnica s područja Društva i šire predstavili su primjere dobre prakse vlastitih knjižnica u radu s ovom posebnom skupinom korisnika.

Na skupu su okupljeni knjižničari imali priliku poslušati 9 prezentacija i 3 izlaganja na posteru, te sudjelovati u jednoj radionici.

Tatjana Kreštan i Ivana Štiglić iz Bjelovara okupljenima su predstavile školski projekt „Papir“, tj. radionice recikliranja papira i izrade novoga u kojem su sudjelovali učenici srednje škole, koji su o cijelom procesu snimili zanimljiv i poučan video.

Marinko Polić iz Knjižnice za mlade u Karlovcu predstavio je rad ovog specifičnog knjižničnog odjela koji u Karlovcu postoji gotovo 20 godina i organizira brojna događanja,predavanja, izložbe, radionice i književna gostovanja zanimljiva mladima.

Monika Lucić Fider (Pakrac) i Biljana Krajačić (Lipik) predstavile su projekt „Blackout poezija – put do čitatelja nove generacije“, suradnju Gradske knjižnice Pakrac te osnovnih i srednjih škola  u nastojanju da se učenicima na drugačiji i njima zanimljiv način približi poezija.

Prvi dio skupa završio je s izlaganjem „Godišnja doba s Harryem Potterom u knjižnici“ Ljiljane Vugrinec iz Koprivnice o iskustvu koprivničke knjižnice u organizaciji tematskih radionica namijenjenih starijim osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Ovo je izlaganje započelo kratkim kvizom za sve polaznike, a završilo radionicom izrade čarobnog pera, dok su u pauzi sudionici skupa imali priliku razgledati predmete nastale na spomenutim radionicama, rekvizite korištene u radionicama, prelistati knjige iz kojih knjižničarke crpe inspiraciju i fotografirati se u improviziranom harrypotterovskom photo booth-u.

U drugom dijelu skupa Vesna Zvečić iz Virovitice predstavila je na koji način školska knjižnice može organizirati spoj s knjigom i na taj način  promovirati  toleranciju i inkluziju ; Ivana Blažeković iz Bjelovara predstavila je projekt Hrvatska kulturna baština ; Rudi Kulej, Dajana Horvat i Elena Vampovac iz Virovitice predstavili su programe escape room koje organiziraju u virovitičkoj knjižnici ; Branka Mikačević i Tatjana Petrec iz Bjelovara govorile su o programima za mlade dječjeg odjela knjižnice, a Martina Majdak iz Križevaca predstavila je projekt dramskih igraonica te njihove neočekivane rezultate.

Posterska izlaganja pripredile su Andreja Toljan iz Varaždina, Nikolina Sabolić iz Koprivnice i Lucija Miškić Barunić iz Bjelovara.

Skup je pokazao koliko su važna sustavna nastojanja da se mlade privuče i zadrži u knjižnicama te kakvi projekti i programi tome mogu pridonijeti.