Sudjelovanjem na konferenciji u Beogradu završen projekt „Putujuće knjižnice bez granica“

Silvija Perić iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica i Ljiljana Vugrinec iz Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, kao članice projektnog tima KA1 Erasmus+ projekta “Putujuće knjižnice bez granica”, upravo u zadnjim danima trajanja projekta, sudjelovale su 14.-16. prosinca 2022. na 19. međunarodnoj konferenciji Bibliotekarskog društva Srbije u Beogradu gdje su predstavile primjere dobre prakse u radu katalonskih knjižnica i bibliobusa viđene tijekom mobilnosti u Španjolskoj. Iskoristile su i priliku kako bi kolegama iz Srbije i drugih zemalja prenijele i bogata iskustva u organizaciji i radu pokretnih knjižnica u Hrvatskoj.

Podsjetimo, prijavitelj i koordinator projekta “Putujuće knjižnice bez granica” bilo je regionalno je Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, a kao partner i odličan domaćin mobilnosti u Španjolskoj pokazala se Uprava za knjižnice Odjela za kulturu Vlade Autonomne pokrajine Katalonije. Za provođenje projekta koji je trajao od 15.12.2020. do 14.12.2022. odobrena je financijska potpora EU u iznosu 3.842 eura. Treba istaknuti da se radi o prvom, a još uvijek i jedinom Erasmus+ projektu u Hrvatskoj kojeg je  iniciralo i provelo jedno regionalno knjižničarsko Društvo knjižničara.

U skladu s aktivnostima zacrtanima u sklopu diseminacije projekta, informacije o organizaciji i načinu rada katalonskih knjižnica i bibliobusa prenesene su knjižničarima na više stručnih skupova u Hrvatskoj  – primjerice, na Skupštini HKD-a, kao i u široj regiji – na Festivalu slovenskih putujućih knjižnica održanom u svibnju u Murskoj Soboti u Sloveniji te sada, evo, i u Srbiji.  Pred sudionicama projekta sada je još zadatak izrade završnog izvješća, a potom su svi članovi Društva pozvani na osmišljavanje novih Erasmus+ projekata u kojima će sudjelovati naše Društvo.

Detaljnije informacije o projektu i provedenoj mobilnosti dostupne su na web stranici projekta https://erasmusbibliobus.wixsite.com/home