PIŠITE ZA SVEZAK

PIŠITE I VI ZA SVEZAK

• SVEZAK je stručni časopis u kojem se objavljuju članci, stručni radovi, informacije, prikazi i obavijesti iz područja knjižničarstva, informacijskih znanosti ili kulture općenito.
  • Časopis je temama i stilom pisanja orijentiran prema širem krugu čitatelja, a ne samo prema knjižničnim djelatnicima.
  • Sadržajem list nastoji obuhvatiti sva važnija događanja u Društvu knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja između dviju Skupština, ali prilozi ne moraju nužno biti lokalno određeni, već se mogu primati članci i radovi i iz drugih područja Hrvatske, kao i iz inozemstva.

Glavna tema 20. broja Sveska je:

ZELENE KNJIŽNICE

U Temi  20. broja Sveska osobitu pažnju bismo željeli posvetiti:

• Gradnja zbirki s održivom tj. zelenom tematikom
  • Ekološki otisak knjižnice
  • Inteligentnim dizajnom do minimalizacije prostora
  • Upotreba obnovljivih i recikliranih materijala
  • „Zelena“ upotreba ICT tehnologije (korištenje laptota umjesto PC-a, biranje Hardwera s Energy star certifikatom, korištenje printera koji troše manje tinte, korištenje softwea koji optimizira potrošnju energije (stand-by)
  • Uvođenje alternative i zabrana korištenja plastičnih vrećica
  • Uvođenje posudbe neknjižnih materijala – stvari koje ne koristimo redovito (od laptopa do alata za vrtlarenje)
  • Pametno upravljanje obnovljivim resursima (odvajanje otpada, korištenje ekoloških sredstava za čišćenje u zamjenu za teška kemijska, korištenje netoksičnih sredstava na bazi vode bez mirisa i biorazgradivi, recikliranje baterija i elektroničkih uređaja , recikliranje fluorescentnih žarulja i zamjena s LED rasvjetom)
  • Zeleno uredsko poslovanje (zelena nabava, suradnja s lokalnim tiskarama, provjera zemlje porijekla, potrošnje energije i mogućnosti recikliranja uredskih pomagala, suradnja s lokalnim dobavljačima, smanjenje upotrebe papira – prelazak na digitalnu arhivu, recikliranje tonera)
  • Trening zaposlenika o ekološki održivom poslovanju (tečajevi i sl.)
  • Zeleni marketing (graditi „zeleni“ imidž u zajednici s ciljem promocije takvog stila poslovanja, proaktivno primjerom ukazivati na održivo poslovanje, korisnike knjižnice usmjeravati prema održivosti, suradnja s ekološkim udrugama, promocija „zelenih“ i održivih vijesti).

Neke od ostalih tema o kojima možete pisati mogu biti:

• originalne i/ili posebno uspješne i zapažene aktivnosti (projekti, programi i sl.) narodnih knjižnica (dječjih odjela, odjela za odrasle, igraonica, bibliobusa) te školskih, specijalnih i spomeničkih knjižnica
  • nove i obnovljene knjižnice – projekti izgradnje, adaptacije i opremanja
  • obrazovanje i stručno usavršavanje knjižničara
  • nove tehnologije u knjižnicama
  • e-knjige; digitalizirana građa
  • virtualne knjižnice – mrežne stranice, blogovi, društvene mreže i servisi
  • zavičajne zbirke, prikaz spomeničke knjižnice ili spomeničke zbirke, tematske bibliografije i sl.
  • nagrade i priznanja knjižničnim djelatnicima
  • radovi knjižničara (knjižničari kao umjetnici – pisci – slikari itd.)
  • razgovori – intervjui s korisnicima, knjižničarima itd.
  • ankete, istraživanja i sl. vezana za knjižnice, knjigu, čitanje

UPUTE AUTORIMA PRILOGA

• za pisanje tekstova koristite font Times New Roman, veličinu slova 11, s dvostrukim proredom; sve četiri margine trebaju biti 2 cm
  • maksimalna dužina teksta pisanog na ovaj način može biti 3 stranice, izuzev tekstova u rubrici „Stručni skupovi i teme“, 1 stranica
  • uz jedan tekst šaljite najviše tri ilustracije (ili grafikona, tablice i sl.)
  • u tekstu na mjestima na kojima treba umetnuti ilustracije, za svaku ilustraciju ispišite njen naziv i tekst koji uz nju treba stajati
  • fotografije i druge ilustracije snimljene u .jpg ili .gif formatu šaljite kao zasebne dokumente
  • u tekstu označite mjesta na kojima treba umetnuti ilustracije, a za svaku ilustraciju ispišite tekst koji uz nju treba stajati
  • tablice i grafikone izradite u excel obliku i šaljite također u privitku kao zasebne dokumente
  • priloge šaljite SAMO u elektroničkom obliku, na e-mail adrese uredništva Sveska:

svezak.urednistvo@gmail.com

Poštovani suradnici, Vaše pridržavanje uputa i rokova bit će nam od velike pomoći i uštedjeti puno dragocjenog vremena pri oblikovanju sljedećeg broja lista! Molimo stoga i da uvažite činjenicu da radove koji neće biti oblikovani u skladu s objavljenim uputama, ili ne stignu na vrijeme, nećemo biti u mogućnosti objaviti. Zbog velikog opsega posla oko pripreme radova za tisak, Uredništvo će biti zahvalno svima koji budu kolegijalni i uvaže navedene preporuke.

Krajnji rok za prikupljanje priloga za 20. broj Sveska je 28. veljače 2018.

Očekujući Vaše priloge za Svezak, radujemo se zajedničkoj suradnji!

podijeli ...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *