Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja (DK BPKP), stručna i društvena organizacija knjižničnih djelatnika, sastavni je dio Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD).

Osnovano je 15. ožujka 1977. godine kao Društvo bibliotekara Zajednice općina Bjelovar, obuhvaćajući područje Bjelovara, Čazme, Daruvara, Đurđevca, Garešnice, Grubišnog Polja, Koprivnice, Križevaca, Pakraca i Virovitice.

U početku broji trideset članova, a prva predsjednica bila je Ana Utopljenikov iz Virovitice.

Upravno-teritorijalnim preustrojem, kojim su ukinute zajednice općina, a usustavljene županije (1992.), Društvo 1996. godine dobiva sadašnji naziv i obuhvaća područje Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i dijela Virovitičko-podravske županije.

Novi Statut donesen je 12.1.1998., a u Registar udruga Republike Hrvatske Društvo je upisano 26.8. iste godine. Danas je u sastavu Društva ukupno šezdeset šest narodnih, školskih i specijalnih knjižnica te 152 člana, od toga 148 redovnih  i 4 počasna člana, a predsjednica Društva je Romana Horvat iz Daruvara.

podijeli ...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page