LJETNA ŠKOLA O STAROJ KNJIZI

Glavni je cilj Ljetne škole o staroj knjizi pridonijeti poznavanju i razumijevanju najnovijih dostignuća u teoriji i rezultatima istraživanja u područjima:

• povijesne metode i epistemologija – nova kulturna povijest, pozicioniranje bibliografskih istraživanja prema arhivističkima, stara knjiga kao predmet istraživanja i bibliografija, organizacija bibliografskih informacija i novi konceptualni modeli bibliografskih i autoriziranih podataka te opisa na razini zbirke,
  • zaštita i očuvanje stare građe te odnos prema arhivističkom kontekstu,
  • analiza teksta stare knjige,
  • upravljanje zbirkama stare knjige primjenom suvremenih postupaka digitalizacije i upoznavanje sa suvremenom tehnologijom i metodologijom restauracije rukopisne građe.

Ljetna škola o staroj knjizi zamišljena je kao kombinacija predavanja i grupnog rada s polaznicima, uz dvije radionice i jednu prezentaciju.

Jezik škole je engleski. Ljetna škola o staroj knjizi namijenjena je doktorandima i postdoktorandima iz područja povijesti knjige, knjižničnih i informacijskih znanosti, arhivističkih i povijesnih znanosti te interdisciplinarnih studija o kulturnoj i znanstvenoj baštini.

Namijenjena je i sveučilišnom nastavnom osoblju te stručnjacima i istraživačima u knjižnicama, arhivima i srodnim baštinskim ustanovama.

Rok za prijavu je 15. svibnja 2009.

Kotizacija: doktorski studenti* 750,00 kn; ostali 1500,00 kn

*Napomena: Studenti će se sufinancirati ukoliko se dobije zatražena financijska pomoć. Više informacija na http://ozk.unizd.hr/ssob/ Za sve dodatne informacije slobodno se obratite Marijani Tomić na mail mtomic@unizd.hr