KUKULJEVIĆEVA POVELJA ILIJI PEJIĆU

KUKULJEVIĆEVA POVELJA ILIJI PEJIĆU

Ovogodišnji dobitnici Kukuljevićeve povelje, najvišeg knjižničarskog priznanja u Republici Hrvatskoj, su mr. Tinka Katić, dr. Ivanka Stričević i Ilija Pejić. Viši knjižničar Ilija Pejić je član Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja od 1992. i član Hrvatskog knjižničarskog društva od 1992. Bio je tajnik (1994.-1998.) i predsjednik našeg Društva (2004.-2008.). S knjižničarima je obnovio izlaženje Sveska, član je uredništva tog lista i član Glavnog odbora Društva. Radi kao voditelj Županijske matične službe u Narodnoj knjižnici «P. Preradović» u Bjelovaru od 1992.g.

Do danas je sa svojim suradnicima, vrijednim knjižničarima, razvio bogatu nakladničku djelatnost a zajednički su i organizirani brojni stručni skupovi na kojima je i prof. Pejić izlagao. Pokrenuo je informatizaciju narodnih i školskih knjižnica u Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji i uspješno je privodi završetku. Njegovim zalaganjem uz pomoć ravnatelja knjižnica, Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti obrazovanja i športa te jedinica lokalne samouprave, mnoge od narodnih i školskih knjižnica su proširene, obnovljene i opremljene (Hercegovac, Garešnica, Pitomača, Slatina, Suhopolje, Čazma, Daruvar, Virovitica, Grubišno Polje). Značajan je njegov doprinos i stručnom usavršavanju knjižničara.

Ilija je Pejić autor šest tiskanih knjiga, jedne elektroničke knjige, jednog dokumentarnog filma te dvadesetak stručnih i znanstvenih radova iz knjižničarstva i isto toliko iz književne kritike i književne teorije.

Dobitnik je uglednih nagrada i priznanja: Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.), Grba Grada Bjelovara (2007.) te kao kruna Kukuljevićeve povelje na 36. skupštini Hrvatskog knjižničarskog društva u Puli 2. listopada 2008.

Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja sada ima dva člana s ovim prestižnim priznanjem (mr. Dijana Sabolović-Krajina je dobitnica Kukuljevićeve povelje 2006.) pa je to istodobno priznanje i našem Društvu jer uspješno promiče knjižničarske vrijednosti, stalno ističe naše poslanje posrednika informacija, služenja korisnicima… Pozvani smo da s drugima gradimo bolji i demokratičniji svijet. Naš Svezak, naši stručni skupovi, posebice naše skupštine, naši ugledni knjižničari i naši članovi znaju dobro sve prednosti timskog rada. Ovim priznanjima prepoznati smo u cijeloj Hrvatskoj  kao uspješno Društvo, kao skup marnih i nesebičnih intelektualaca koji zajednički rade, djeluju pa nije ni čudo da je Povjerenstvo za dodjelu Kukuljevićeve povelje uočilo i nagradilo naše najistaknutije članove.

Alica Bačeković Pavelić

 

Iz foto arhive:

KUKULJEVIĆEVA POVELJA ILIJI PEJIĆU0