DRŽAVNA „NAGRADA IVAN FILIPOVIĆ“ DODIJELJENA PROFESORU JERKU BARIŠIĆU

Profesor Jerko Barišić, umirovljeni školski knjižničar i učitelj hrvatskoga jezika Osnovne škole „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, dobitnik je najvišega državnoga priznanja djelatnicima u odgoju i obrazovanju – „Nagrade Ivan Filipović“, za 2016. godinu. Nagrada mu je dodijeljena 27. prosinca 2017. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu, a dodijelile su je ministrica dr. sc. Blaženka Divjak i dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga Sabora koja je ujedno i predsjednica Odbora za dodjelu Nagrade.

U uvodnome govoru ministrica Divjak naglasila je kako je ovo najprestižnija nagrada u području odgoja i obrazovanja te da „samo izvrsnost može probuditi Hrvatsku iz letargije“. Vesna Bedeković podsjetila je sve okupljene na „oca hrvatskih učitelja“ Ivana Filipovića (1823.-1895.) po kojemu nagrada nosi ime te naglasila kako ovo nije samo osobna nagrada laureatima, već je to ujedno i promocija učiteljskoga poziva u hrvatskome društvu, na čemu je posebno zahvalila nagrađenima.

Ova nagrada koju dodjeljuje Republika Hrvatska, a priprema Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dodjeljuje se za rad i rezultate u pet kategorija: predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem i visokom školstvu te znanstvenom i stručnom radu. Ove godine dodijeljene su dvije nagrade za  životno djelo te 13 godišnjih nagrada, među kojima je i nagrada profesoru Barišiću.

Prof. Barišić, „veliki pučki prosvjetitelj“

U obrazloženju nagrade istaknuto je kako je prof. Barišić „veliki pučki prosvjetitelj“ koji je ovu nagradu zaslužio predanim radom u svojoj školi u kojoj, iako je službeno umirovljen 31. kolovoza 2016., i dalje volonterski radi.  Inicijator je brojnih kulturnih i javnih događanja škole: književnih susreta, gostovanja kazališnih predstava, prigodnih programa i radionica, izložbi, multimedijalnih nastavnih sati u školskoj knjižnici i dr.  Želeći prije svega promovirati književnike vezane uz svoju školu i mjesto, kroz dugi niz godina osmišljava različite programe posvećene Grigoru Vitezu (po kojem škola nosi ime) i Zvonimiru Balogu (koji je rođen u obližnjem mjestu i bio učiteljem na školi), a koji su prerasli u velike projekte pa čak i manifestacije (Dan Zvonimira Baloga).

Potaknuo je osnivanje filatelističke grupe u svojoj školi – u hrvatskim školama vrlo rijetke izvannastavne aktivnosti – kroz koju ova škola, izdavanjem prigodnih filatelističkih izdanja te njihovim slanjem uglednim pojedincima i institucijama diljem Hrvatske, na vrlo inovativan i originalan način promiče velike književnike i znanstvenike o njihovim obljetnicama.

Jerko Barišić vrlo uspješno surađuje s lokalnom zajednicom, izuzetno njegujući kulturnu baštinu žabljanskoga i križevačkoga kraja. Organizator je brojnih promocija knjiga zavičajnih autora, u mjestu i izvan njega. Redovito surađuje s kulturnim ustanovama iz bliže okolice, npr. s gradskom knjižnicom i muzejom u Križevcima, ali i s brojnim ljudima i ustanovama izvan zavičaja – koji su mu izvor podataka i materijala za brojne istraživačke i kulturne projekte koje provodi u školi.

Glavna je osoba za odnose s javnošću u svojoj školi: urednik je internetskih stranica škole, ali i redovito objavljuje članke o zbivanjima u svojoj školskoj knjižnici, školi i zavičaju u brojnim medijima. Na taj način svoju školu i školsku knjižnicu čini vidljivima u lokalnoj zajednici, ali i daleko izvan nje. Upravo zahvaljujući Jerku Barišiću mnogi ljudi u Hrvatskoj znaju i za Sv. Ivan Žabno i za školu u njemu – čime prof. Barišić svjedoči kako se istinskim posvećenjem učiteljskome i knjižničarskome pozivu mogu činiti velike stvari u malim sredinama.

Profesor Barišić ove je godine primio i najviše strukovno priznanje, Nagradu „Višnja Šeta“ za životno djelo koju dodjeljuje Hrvatska udruga školskih knjižničara, no državna „Nagrada Ivan Filipović“ potvrda je da je njegov rad prepoznat i šire, u okviru cijeloga odgojno-obrazovnoga sustava.

Piše: Suzana Knežević


Fotografija 1

Svi dobitnici Nagrade

Fotografija3