Cilj udruge je okupljanje knjižničnih djelatnika iz svih vrsta knjižnica i unaprjeđivanje knjižničarske struke. Od samoga početka Društvo se zalaže za povoljniji materijalni i društveni položaj knjige i knjižnične djelatnosti, poticanje osnivanja i suradnje raznih vrsta knjižnica i knjižničarskih društava, osiguravanje stručnih i materijalnih uvjeta za uspješno obavljanje matičnih služba, centraliziranu obradu knjižne građe, rješavanje problema bibliobusne službe, permanentno obrazovanje knjižničara, prikupljanje zavičajne građe i drugo. Tijekom svoga djelovanja Društvo je aktivno sudjelovalo u svim važnim pitanjima knjižničarske struke: u donošenju zakonske i podzakonske regulative, standardizacije, informatizacije i izdavaštva.

Društvo se financira iz prihoda od članarina pojedinaca i knjižnica te drugih sponzorstava i potpora. Aktivno sudjeluje u natječajima Ministarstva kulture, nevladinih udruga i drugih sponzora kulture (općine, gradovi, županije) kako bi poljšalo svoj materijalni položaj i ostvarilo planirane projekte, ponajviše izdavačku djelatnost i organizaciju stručnih skupova.

Članovi Društva aktivno sudjeluju svojim radovima i istraživanjima na stručnim skupovima, seminarima i radionicama u organizaciji HKD-a, u radu većine njegovih sekcija, komisija i skupština, a predsjednik u radu njegova Glavnog odbora.

Naše Društvo bilo je domaćinom i suorganizatorom 33. skupštine HKD-a u Daruvaru 2002. godine i pritom financijski i organizacijski pomoglo održavanje iste. Podsjetimo da je ova skupština svojim Apelom za daruvarsku knjižnicu jednim dijelom pridonijela ostvarenju težnja Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar za primjerenim prostorom i proširenjem. Stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu prisustvovao je velik broj članova, a Društvo je pojedinim članovima pružilo i financijsku potporu.

Društvo se tijekom 2004. uključilo kao partner u trogodišnji projekt HKD-a Informacije o Europskoj uniji u narodnim knjižnicama.

U povodu tridesete obljetnice rada Društva organiziran je u Daruvaru 16. studenoga 2007. stručni skup Iz povijesti naših knjižnica, posvećen pregledu povijesnog razvoja naših knjižnica.

podijeli ...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page