41. STRUČNI SKUP ŠKUP ŠKOLSKIH KNJIŽNIČARA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

U srijedu 3. studenoga 2010. održan je stručni skup školskih knjižničara u Osnovnoj školi Slavka Kolara u Hercegovcu. Stručni skup započeo je dobrodošlicom i kratkim prikazom rada škole o čemu je prisutnima govorila ravnateljica Vera Obrovac, a učenici su u kratkom programu pokazali dio narodnih plesova, pjesama i nošnji istočne Moslavine.

87_1
Ovim skupom obilježena je važna 125. obljetnica postojanja školske knjižnice o čijem je povijesnom razvoju govorila i rezultate svog istraživanja prikazala profesorica i knjižničarka Anita Kalađija Palić.

Hercegovac je mjesto koje se može pohvaliti dugom tradicijom čitanja i pozitivnog odnosa prema kulturi, pisanoj riječi, pjevanju i dramskom izričaju. Mjesto je to u kojem već više od stoljeća djeluje i Hrvatska čitaonica o čijem je radu na skupu nadahnuto i s ponosom govorila najmlađa predsjednica ove čitaonice, diplomirana učiteljica Zrinka Cjetojević. O povijesnom razvoju Općinske knjižnice govorio je knjižničar Tihomir Pokopac. Knjižničarski savjetnik, profesor Ilija Pejić istaknuo je značenje pozitivnog kulturnog ozračja, očuvanja baštine, tradicije čitanja i knjižničarstva te nekoliko riječi rekao o knjizi Povjesnica Hrvatske čitaonice Hercegovac profesora Stjepana i Nikoline Banas.
U drugom dijelu stručnog skupa knjižničari su obradili aktualne teme školskog knjižničarstva, pokazali svoje primjere dobre prakse te prenijeli spoznaje sa stručnih skupova. Izlagači su bili: Zdenka Venus-Miklić, Zorka Renić, Mirjana Milinović, Rajna Gatalica, Katarina Belančić i Margareta Popčević. Aktivni sudionik skupa bila je i viša savjetnica, profesorica Biserka Šušnjić iz Agencije za odgoj i obrazovanje.