41. skupština HKD-a u Primoštenu

41. skupština Hrvatskog knjižničarskog društva

U Primoštenu je od 12. do 15. listopada 2016. godine održana 41. skupština Hrvatskog knjižničarskog društva, sa središnjom temom Knjižnica: fizički, virtualni i pravni prostor za usluge i korisnike.

Na Skupštini su sudjelovali i predstavnici Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja: Višnja Romaj, Jasen Platenik, Mirjana Kotromanović, Silvija Perić i Josip Strija iz Virovitičko- podravske županije, Dijana Sabolović – Krajina, Ljiljana Vugrinec, Kristian Ujlaki, Petar Lukačić, Marijana Janeš – Žulj, Suzana Knežević i Martina Majdak iz Koprivničko- križevačke županije, Marinko Iličić, Ilija Pejić, Lucija Miškić, Neda Adamović, Ljiljana Budja, Romana Horvat, Vinka Jelić – Balta i Romana Lautar iz Bjelovarsko- bilogorske županije.

Predstavnici su sudjelovali u radu stručnih tijela HKD-a te je Romana Horvat, predsjednica Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja izabrana za potpredsjednicu HKD-a, a Ljiljana Vugrinec za člana Etičkog povjerenstva, Ivana Molnar za člana Nadzornog odbora, a Neda Adamović za člana Stručnog odbora.

Petar Lukačić i Josip Strija nagrađeni su nagradom Eva Verona, koja se dodjeljuje mladim knjižničarima za posebno zalaganje u radu, inovacije i promicanje knjižničarske struke.

Bila je ovo Skupština na kojoj su predstavnici Društva Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja bili vrlo aktivni što dokazuje nekoliko zapaženih stručnih izlaganja. Rad Društva predstavljen je kroz dva izlaganja: Romana Horvat, Ljiljana Vugrinec i Lucija Miškić održale su prezentaciju Rezultata pilot istraživanja o potrebama i očekivanjima knjižničara od Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, a Vinka Jelić- Balta i Ljiljana Vugrinec u svom su izlaganju predstavile Djelovanje regionalnih društava nakon Zakona o udrugama.

Kao predavači, na Skupštini su još sudjelovali: Kristian Ujlaki s izlaganjem Knjižnica je više od knjiga- zajedno do zapošljavanja, Ljiljana Vugrinec s izlaganjem Mladi za mlade u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, Lucija Miškić i Neda Adamović s izlaganjem Večer društvenih igara – knjižnica kao javni prostor, Dijana Sabolović – Krajina s izlaganjem Prilagodba narodnih knjižnica promjenama u suvremenom društvu- rezultati sociološkog istraživanja na primjeru Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, Vinka Jelić – Balta i Romana Lautar s izlaganjem Poljoprivredna i zelena knjižnica u službi lokalne zajednice, a konstruktivnu panel raspravu na temu E- knjiga u knjižnici vodili su: Neda Adamović, Petar Lukačić i Lucija Miškić.

Podijeljen je i velik broj posljednjeg, ovogodišnjeg i pretposljednjeg broja Sveska, časopisa koji zahvaljujući svojoj kvaliteti, praćenju aktualnih tema, ali i dugogodišnjoj tradiciji izlaženja, postao već jako dobro poznat i priznat u struci kod nas, ali i u regiji, pa se rado čita ne samo u Hrvatskoj, nego i u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini.

Naše regionalno Društvo i na ovoj se Skupštini još jednom potvrdilo kao jedno od najaktivnijih i najuspješnijih u Hrvatskoj, što dokazuju stručni angažman, brojna zapažena izlaganja naših članova, primljene nagrade te uključenost u rad stručnih tijela HKD-a.