25. Godišnja skupština u Virovitici

25. GODIŠNJA SKUŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA

Virovitica, 09. svibnja 2007.

Piše: Silvija Perić

25. godišnja Skupština Društva knjižničara  Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja održala se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica 09. svibnja 2007.godine. Budući da je naše Društvo 2007. godine obilježilo trideset godišnjicu postojanja te da se Skupština održala u novootvorenoj Knjižnici, cijeli program bio je izuzetno svečan i poseban.

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Gradske knjižnice  i čitaonice Ivana Zelenbrza, dožupana Virovitičko-podravske županije Zvonimira Šimića, predsjednika našeg  Društva, Ilije Pejića, te predsjednice Hrvatskog knjižničarskog društva, Zdenke Sviben, započeo je izbor Radnog predsjedništva.

Stručni dio započela je svojim predavanjem Biserka Šušnjić, viša savjetnica za školske knjižnice, s temom HNOS u školskom knjižničarstvu: mogućnost za suradnju s drugim knjižnicama, gdje je nazočne upoznala s važnom ulogom knjižnica kao metodičkog središta svake škole, te je pojasnila koliko je važan odgojno-obrazovni rad knjižničara s učenicima.

Ivana Vladilo, dipl. knižničarka iz Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci, s temom Knjižničar knjižničaru ili da solo-knjižničar ne bude sam, predstavila nam je repozitorij školskog knjižničarstva, pokrenut na mrežnoj stranici www.knjiznicari.hr.

Repozitorij je nastao kao dio projekta UDK02 –  mrežne suradnje (školskih) knjižničara na forumu http://groups.yahoo.com/group/knjiznicar/.

Novi, 9. broj časopisa Svezak, čija je ovogodišnja tema Školske knjižnice u svjetlu HNOS-a,  predstavila je glavna urednica Ljiljana Vugrinec, a u časopisu se i ovaj put našlo niz priloga iz  knjižničarstva s područja cijelog našeg Društva.

Izlaganjima na posterima, gdje smo saznali mnoštvo zanimljivih informacija iz rada školskih knjižnica, kolegice su privele kraju stručni dio Skupštine.

Prije radnog dijela, kolege i kolegice mogli su uživati u razgledanju novog prostora Knjižnice te u  kulturno-umjetničkom programu koje su za njih priredili učenici osnovnih virovitičkih škola, Glazbene škole te Gimnazije. Ovo je ujedno bio i prvi posjet za većinu kolega novom prostoru virovitičke Knjižnice pa smo to i dostojno obilježili.

Nakon izvještaja tajnice i blagajnice Društva, predsjednik Ilija Pejić izvjestio nas je o dosadašnjem radu Društva te o planovima za sljedeće razdoblje, od kojih treba posebno istaknuti Znanstveni skup u povodu 30.-te godišnjice Društva, koji je u međuvremenu i održan u Daruvaru.       Skupu se obratila i predsjednica HKD-a Zdenka Sviben,  koja ja najavila niz skupova, događanja i aktivnosti te pohvalila Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

Skupština je završila Priznanjima Društva za izniman doprinos. Priznanja su primile kolegice Margot Moćan iz Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, Ljubica Lazarac iz Knjižnice i čitaonice Grubišno Polje, Vesna Brozović iz Gradske knjižnice Đurđevac i Ljiljana Vugrinec iz Knjižnice i čitaonice ”Fran Galović” Koprivnica.

Teme:

Biserka Šušnjić: HNOS u školskom knjižničarstvu: mogućnost za suradnju s drugim knjižnicama

Ivana Vladilo: Knjižničar knjižničaru ili da solo-knjižničar ne bude sam

Lj. Vugrinec: Promocija 9 . broja glasila Svezak