U Čazmi održana 42. skupština Društva knjižničara BPKP-a

U petak, 2. lipnja 2023. održana je 42. skupština Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, a domaćin je ove godine bila Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma.

Osnivačka skupština Društva bibliotekara Zajednice općina Bjelovar održana je 15. ožujka 1977. godine u Bjelovaru. Društvo je tada obuhvaćalo područje Bjelovara, Čazme, Daruvara, Đurđevca, Garešnice, Grubišnog Polja, Koprivnice, Križevaca, Pakraca i Virovitice. Tada je brojalo svega 30 članova, a danas, 46 godina kasnije, na 42. skupštini, 134 člana. Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja drugo je po veličini unutar Hrvatskog knjižničarskog društva, što je prepoznalo i Hrvatsko knjižničarsko društvo te pohvalilo kvalitetan i reprezentativan rad na promicanju knjižničarske struke na državnoj razini. U proteklom razdoblju aktivno su sudjelovali u svim važnim pitanjima knjižničarske struke, kao što su razmatranje zakonske regulative, standardizacija, informatizacija i izdavaštvo.

Predsjednica Bernarda Ferderber, u prigodi otvorenja Skupštine, zahvalila je gradonačelniku Čazme Dinku Piraku što već dugo godina prepoznaje i podržava rad Društva i daje financijsku podršku tiskanju stručnog časopisa „Svezak“ koji izlazi već 25. godinu i objavljuje sve više kvalitetnih stručnih radova.

U sklopu radnog dijela Skupštine, održan je niz predavanja, a dodijeljene su i nagrade najboljim knjižničarima. Ove godine to su Darko Jovičić iz koprivničke, Neda Adamović iz bjelovarske, Mirjana Kotromanović iz virovitičke, Danijela Marić iz daruvarske i Miljenko Kovačić iz knjižnice OŠ Čazma. Nagrade su dodijeljene za dugogodišnji rad u knjižničarstvu i promicanju Društva te za iznimne uspjehe u knjižničarstvu.

Prije početka Skupštine, kratak program izveo je zbor OŠ Čazma pod dirigentskom palicom profesorice glazbene kulture Nikoline Brajković Draguljić, koji je nedavno osvojio srebrnu plaketu za izvrsno 2. mjesto na 66. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu.

Foto: Davor Kirin-Photography