RADIONICA KNJIŽNICE KAO PUNKTOVI ZA INFORMIRANJE O EUROPSKOJ UNIJI – KOPRIVNICA

KNJIŽNICE KAO PUNKTOVI ZA INFORMIRANJE O EUROPSKOJ UNIJI

U koprivničkoj Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” održana je

22. veljače 2006. cjelodnevna radionica

“Informacije o Europskoj uniji u narodnim knjižnicama”.

Radionica je održana u okviru istoimenog trogodišnjeg projekta – “Informacije o EU u narodnim knjižnicama” – kojeg već drugu godinu provodi Hrvatsko knjižničarsko društvo, uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a s temeljnim ciljem prepoznavanja javnih knjižnica kao mjesta u lokalnoj zajednici na kojima građani mogu potražiti odgovore na sva pitanja vezana za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Kako je jedan od ciljeva projekta i dodatno obrazovati, odnosno osposobiti knjižničare za pružanje usluga informiranja svojih korisnika o EU, i radionica održana u Koprivnici bila je posebno namijenjena upravo knjižničarima: sudjelovalo je desetak polaznika iz narodnih i školskih knjižnica Koprivničko-križevačke županije, a pridružili su im se i predstavnici Grada te Županije koji su u okviru područja svoga rada zaduženi za problematiku euro-integracija.

Neke od tema koje su obradile tri prezentatorice – mr. sc. Žaneta Baršić Šnajder, voditeljica Odjela službene dokumentacije RH HIDRA-e, Blaženka Peradenić-Kotur, voditeljica Zbirke službenih publikacija Nacionalne i sveučilišne knjižnice, i mr. sc. Ivanka Stričević, voditeljica Dječjeg odjela Knjižnice Medveščak u Zagrebu, bile su: Dostupnost službenih publikacija i dokumenata tijela javne vlasti; Europska unija u Hrvatskoj; Informacijska politika i informacijske mreže EU; Službene publikacije EU; Kako pratiti vijesti i aktualna događanja u EU, Europska unija i prava djeteta u kontekstu narodnih knjižnica i knjižničnih usluga za djecu i mladež, i druge.

Prema ocjeni samih sudionika, radionica je bila vrlo korisna i informativna, te je odlično vremenski tempirana, s obzirom da se – prema riječima samih knjižničarima – napr. u gradskim, ali i školskim knjižnicama u Županiji upravo u zadnje vrijeme primjećuje sve veći broj upita korisnika vezanih za teme pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji.

Evo popisa sudionika radionice:

Vesna Brozović, Gradska knjižnica Đurđevac

Lovro Janeš, Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci

Martina Majdak, Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci

Adrijana Hatadi, OŠ Koprivnički Bregi

Đurđica Krčmar, OŠ Franje Viktora Šignjara, Virje

Anka Simović, Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica

Dijana Sabolović-Krajina, Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Kc

Kristian Ujlaki, Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica

Valentina Papić, Grad Koprivnica

Vladimir Šadek, Savjet za europ. integrac. Koprivničko-križ. županije