Pišite za 26. broj časopisa Svezak

Poštovani članovi Društva, pozivamo vas da i vi pišete za Svezak.

SVEZAK je stručni časopis u kojem se objavljuju članci, stručni radovi, informacije, prikazi i obavijesti iz područja knjižničarstva, informacijskih znanosti ili kulture općenito.

Časopis je temama i stilom pisanja orijentiran prema širem krugu čitatelja, a ne samo prema knjižničnim djelatnicima.

Sadržajem list nastoji obuhvatiti sva važnija događanja u Društvu knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja između dviju Skupština, ali prilozi ne moraju nužno biti lokalno određeni, već se mogu primati članci i radovi i iz drugih područja Hrvatske, kao i iz inozemstva.

Glavna tema 26. broja Sveska

ČITANJEM DO MENTALNOG ZDRAVLJA

Jedna od glavnih sastavnica našeg zdravlja jest i naše mentalno zdravlje. Osobe koje su dobrog mentalnog zdravlja su one koje su sposobne razmišljati, osjećati, povezivati se s drugim ljudima na način da im budu potpora i pomažu kada im je teško, ali i s njima slave njihove uspjehe. Takve osobe su sretne. A usrećiti ih svakako može dobra knjiga s kojom mogu proputovati svijet, upoznati nepoznate osobe i daleke zemlje, smijati se, maštati o stvarnim i nestvarnim avanturama knjiških junaka itd.

Svakodnevno se pred nas postavljaju različiti izazovi: ugodni i neugodni, teški i lagani. Danas se djeca i mladi teško nose sa životnim preprekama. Iz tog razloga, nužno je osvijestiti važnost održavanja vlastitog mentalnog zdravlja. Mnogo je načina na koje se možemo brinuti o njemu, a jedan od njih je upravo čitanje. Na djecu i mlade veliki utjecaj imaju inspirativne priče o poznatim i slavnim osobama jer na taj način spoznaju kako su se one borile s određenim problemom, razumijevaju različite poglede na situaciju u kojoj se nalaze te mogu uvidjeti načine na koje mogu zaštititi i održavati vlastito mentalno zdravlje. Pomoć je potrebna i odraslima.

Knjižničari osobitu pažnju posvećuju utjecaju priča i načinima kako one mogu pomoći korisnicima da riješe neku problemsku situaciju te se lakše nose sa svojim osjećajima. S nestrpljenjem očekujemo Vaše primjere!

Osim za temu broja, pozivamo vas da pripremite priloge i za ostale rubrike:

• Razglednice iz knjižnica u Europskoj godini vještina – narodne, školske, visokoškolske

• „Učimo bez granica” – stručni skupovi, knjižnice u svijetu

• Izdvajamo iz zavičajnog nakladništva

• Iz rada Društva

• Nagrade, priznanja i napredovanja u struci članova Društva

Razglednice iz knjižnica – narodnih, školskih, visokoškolskih

Rubrika obuhvaća pregled rada i izdvojene aktivnosti knjižnica s područja rada Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

Pozivamo sve narodne knjižnice da prirede prilog koji će obuhvatiti najvažnije i reprezentativne, aktivnosti i novosti te važnije programe i projekte u Europskoj godini vještina. Prilog može biti rad više autora. Pozivamo školske knjižnice da prirede priloge kojima će opisati aktivnosti koje se provodile u prethodnom razdoblju, ako te aktivnosti nisu redovite ili uobičajene aktivnosti školskih knjižničara. Pozivamo visokoškolske knjižnice da prirede priloge kojima će obuhvatiti najvažnije, reprezentativne, aktivnosti i novosti u prethodnom razdoblju.

„Učimo bez granica” – stručni skupovi, edukacije, posjeti knjižnicama u svijetu

Rubrika sadrži radove koji nude pregled novosti i stručna znanja stečena tijekom stručnih skupova, edukacija i posjeta knjižnicama u zemlji i svijetu. U fokusu priloga trebaju biti konkretna, korisna znanja koja knjižničari žele podijeliti s drugima.

Izdvajamo iz zavičajnog nakladništva

Pozivamo sve narodne knjižnice koje prikupljaju i čuvaju zavičajnu građu da iz fonda zavičajnih zbirki izdvoje nekoliko najznačajnijih i najzanimljivijih novih naslova i predstave ih u tekstu na najviše 2 kartice teksta s najviše 3 slikovna priloga. Temeljitu bibliografiju zavičajnog nakladništva u 2023. godini potrebno je dostaviti kao zaseban dokument koji će biti objavljen na internetskoj stranici Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

Iz rada Društva

Rubrika obuhvaća priloge koji prikazuju najvažnije aktivnosti u radu Društva u proteklom razdoblju.

Nagrade, priznanja i napredovanja u struci članova Društva

Pozivamo sve članove Društva da informacije o nagradama, priznanjima i napredovanjima u struci pošalju Uredništvu.

Krajnji rok za prikupljanje članaka i priloga za 26. broj Sveska je 1. ožujka 2024.

Molimo vas da članke i priloge šaljete na navedenu e-mail adresu: svezak.urednistvo@gmail.com

Veselimo se suradnji!

Uredništvo Sveska

Tanja Nađ – glavna urednica

Biljana Barišić Mudri – zamjenica glavne urednice 

Ida Gašpar i Maja Krulić Gačan – Tema broja    

Bernarda Ferderber, Romana Horvat – Narodne knjižnice  

Andrea Katanović Babić i Vesna Zvečić – Školske knjižnice   

Martina Majdak i Branka Mikačević – Učimo bez granica (stručni skupovi)

Tatjana Petrec – Iz rada društva   

Tihana Lončarić – Nagrade i priznanja    

Biljana Barišić Mudri i Tihana Lončarić – lektura  

Ostali članovi uredništva –Vinka Jelić Balta, Silvija Perić i Tanja Nađ (marketing)  

Online publikacija Noviteti u zavičajnim zbirkama – Ana Škvarić, Maja Krulić Gačan i Tanja Nađ