ODRŽANA 34. GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica bila je domaćin 34. skupštine Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. Skupštini je prisustvovala predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva i 71 član Društva.

Posebna je zanimljivost što je u sklopu ove Skupštine održan i Prvi mini festival bibliobusa s područja Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, kojih na području ovog Društva djeluje čak tri.

Bibliobusi iz Bjelovara, Koprivnice i Križevaca  bili su otvoreni za razgledanje sudionicima Skupštine i zainteresiranim građanima, a priliku za posjet “knjižnicama na kotačima” iskoristile su i virovitičke škole i vrtići tako da su se i brojni mališani po prvi put upoznali s putujućim knjižnicama.

Nakon okupljanja i razgledavanja bibliobusa uslijedio je stručni i radni dio Skupštine.

U stručnom dijelu Skupštine prvo izlaganje na temu Inovativnost u knjižnicama u kontekstu suvremenih upravljačkih i organizacijskih promjena imala je Dijana Sabolović-Krajina koja je definirala pojam inovativnosti kroz primjere iz Hrvatske i svijeta.

Gorana Tuškan iz Gradske knjižnice Rijeka govorila je o tome Kako prikupiti sredstva za realizaciju ciljeva knjižnice. U izlaganju je prikazala kako prikupiti financijska sredstva kroz razne oblike inovativnih programa te kako knjižnicu učiniti vidljivijom u zajednici.

Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka u svom je izlaganju Odakle Heraklit u knjižnici ili zašto „samo mijenja stalna jest“ predstavio dva projekta, online magazin Gradske knjižnice Rijeka i radionice 3D printanja u knjižnici.

Zorka Renić iz Medicinske škole Bjelovar demonstrirala je kako se može vježbati s knjigom. U demonstraciji joj je pomogla i Katarina Belančić- Jurić.

Višnja Romaj, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica predstavila je pregled održanih glazbenih koncerata u Knjižnici snimljnim filmom u trajanju od dvadesetak minuta.

Novi, 18. broj Sveska predstavila je Vinka Jelić- Balta,  glavna urednica glasila Društva.  Tema broja bila je Inovativni programi u inovativnim knjižnicama. U Svesku se ponovo mogu pročitati članci o radu knjižnica na području Društva, znanja stečena na mnogobrojnim stručnim skupovima, ali i pregled zavičajnog nakladništva u protekloj godini.

Jovica Opačić predstavio je grafički dizajn naslovnice Sveska.

Nakon toga uslijedio je radni dio Skupštine, a kako je ova Skupština imala i izborni karakter, u nastavku su izabrana i nova radna tijela Društva – Glavni i Nadzorni odbor, delegati 41. skupštine Hrvatskog knjižničarskog društva te su predloženi kandidati za članstvo u sekcijama i komisijama Hrvatskog knjižničarskog društva.

Za predsjednicu Društva u idućem dvogodišnjem mandatu predložena je i izabrana dosadašnja predsjednica Društva, Romana Horvat (Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar), a za dopredsjednicu Lucija Miškić (Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar).

Romana Horvat, Lucija Miškić i Ljiljana Vugrinec su predstavile rezultate Upitnika Društva knjižničara, Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja o potrebama i očekivanjima knjižničara od Društva knjižničara BPKP koji je ispunilo 77 knjižničara s područja Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije.

Predsjednica Društva, iznijela je izmjene Pravilnika o postupku dodjeljivanja nagrade Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. Naime, u Pravilnik u čl. 2.  uvrštena je nagrada: za iznimne uspjehe u knjižničarstvu.

Na Skupštini su izvješća o radu podnijeli članovi komisija i sekcija Hrvatskog knjižničarskog društva, članovi Nadzornog odbora Društva te je nakon podnesenih i prihvaćenih izvješća o radu, financijskog izvješća te programa rada i financijskog plana za iduće jednogodišnje razdoblje koje su priredile tajnica Društva, Lucija Miškić i predsjednica Romana Horvat te blagajnica Jelena Dvekar Kovačić, uslijedio najsvečaniji dio Skupštine – dodjela godišnjih priznanja za najknjižničare.

Ovom prigodom nagrađene su Tatjana Kovač iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica za dugogodišnji uspješan rad u knjižničarstvu i Stjepana Kadić iz Osnovne škole Fran Koncelak Drnje za iznimne zasluge u promicanju Društva.

Druženje knjižničara završilo je zajedničkim ručkom u ugodnoj atmosferi u organizaciji domaćina.

Romana Horvat,
predsjednica Društva Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja