Održan je 3. Bibliokon u Križevačkoj gradskoj knjižnici

Bibliokon je naziv stručnog skupa Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja koji ima za cilj jednom u godini dana okupiti knjižničare iz zavičaja, Hrvatske i šire regije. Gradska knjižnica ”Franjo Marković” Križevci bila je domaćin 3. Bibliokona. Skup organizira svake godine Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i medija.

Nakon uvodnih riječi predsjednice Hrvatskog knjižničarskog društva Dijane Machale te predsjednice Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja Silvije Perić, sve prisutne pozdravila je ravnateljica Gradske knjižnice ”Franjo Marković” Križevci Marjana Janeš Žulj. Dramska skupina Gradske knjižnice “Franjo Markovic” izvela je kratko uprizorenje iz Kishonovih djela.

Knjižničari, što našeg Društva, ali i šire knjižničarske zajednice i u ovoj situaciji  pokazuju domišljatost, spretnost i snalažljivost.

Stručni skup otvorile su kolegice iz Bjelovara, Vjeruška Štivić, Branka Mikačević, koje su predstavile svoj projekt Čituljkov čitateljski izazov i susret najčitatelja Dječjeg odjela, Bernarda Ferderber izložila je Dječje jezične igre, aktivnosti za djecu koje provodi Gradska knjižnica Đurđevac.

Ida Gašpar, Jasminka Vajzović i Danijela Petrić predstavile su projekt Knjižnice i čitaonice ”Fran Galović” Koprivnica Olimpijada čitanja – poticanje čitanja u slobodno vrijeme.

Kamishibai u knjižnici Suzane Jarnjak Ivanović izlaganje je koje je oduševilo sve prisutne jer je predstavljen potpuno novi način pripovijedanja.

Zorka Renić i Alica Bačeković Pavelić izložile su projekt Zagrli Marulića, u suradnji dviju škola, Medicinske škole i Ekonomske i birotehničke škole iz Bjelovara.

U pauzi Skupa sudionici su mogli pogledati izložbu kolegice Tatjane Kreštan koja je izložila svoje slikarske radove u Knjižnici

U drugom dijelu Skupa izlaganje Tragom Bijelog jelena Josipa Generalića, Andrea Katanović Babić predstavila je projekt OŠ ”Vladimir Nazor” iz Križevaca. Ivanka Ferenčić Martinčić ispričala je priču sudionicima a Mirjana Kotromanović predstavila je projekt Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica

Uz Miku i Virku kroz Zavičajnu zbirku.

Iz Gradske knjižnice ”Franjo Marković” Križevci, Marina Srbljinović i Viktorija Šegina izložile su program Lego kocke posudi, svoju maštu razbudi.

Jedna od stalnih rubrika Skupa je i rubrika Iz drugih knjižničarskih društava. Iz Društva knjižničara Karlovačke županije kolegica Kristina Čunović u svom izlaganju  Istraživanja o čitanju – što nam govore podaci ?, govorila je o istraživanjima koja su se provodila u Hrvatskoj i u svijetu vezano za čitanost.

Svi programi predstavljeni na Bibliokonu su prava remek djela svakog knjižničara ponaosob.

Kolegice i kolege,  sretni da se vide u živo, rastali su se u blagdanskom raspoloženju.

Predsjednica Društva: Silvija Perić, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica