Izlet članova našega Društva i njihovih prijatelja u Češku Republiku

STRUČNI POSJET DBPKP-a ČEŠKOJ NACIONALNOJ KNJIŽNICI

Od četvrtka 21.9. do nedjelje 24.9. ukupno 43 knjižničara sudjelovalo je u stručnom posjetu Republici Češkoj. Izlet je organiziralo Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja kojem su se pridružile kolegice i kolege knjižničari iz Rijeke, Ogulina, Hrvatske Kostajnice i Zagreba.
Putovali smo noću s četvrtka na petak preko Slovenije i Austrije. Po dolasku u Prag smjestili smo se u hostel u samom centru grada, osvježili se, doručkovali i krenuli prema Nacionalnoj knjižnici. Tamo nas je dočekala naša domaćica Jitka Pejsova iz Odjela za međunarodnu suradnju. Kolege iz Nacionalne knjižnice pripremili su za nas pet predavanja i diskusija na temu: mreže knjižnica u Češkoj, projektu digitalizacije knjiga i novina, usluga i programa nacionalne knjižnice i suradnje s hrvatskim knjižnicama. Nakon predavanja, kolegica Pejsova povela nas je u obilazak Nacionalne knjižnice. Nažalost, najljepši dio knjižnice do daljnjeg je u procesu renovacije i zatvoren za javnost tako da smo vidjeli tek nešto malo od tog povijesnog dijela koji slovi za najljepšu knjižnicu na svijetu. Po završetku programa u Nacionalnoj, skoknuli smo i do Gradske knjižnice koja se nalazi u susjedstvu i kratko razgledali zanimljivu skulpturu od knjiga postavljenu u predvorju knjižnice.
Drugi dan pošli smo u vođeni obilazak Praga koji je potrajao 4 sata, a nakon toga su pojedini suputnici posjetili predivnu povijesnu knjižnicu samostana Strahov. U planu je, kao fakultativni sadržaj, bio i obilazak moderne Nacionalne tehničke knjižnice koja je prepoznatljiva po svom šarenom interijeru, no nju je, zbog nedostatka vremena, posjetilo tek nekoliko entuzijastičnih i izdržljivih suputnika. Navečer smo uživali u noćnom obilasku zlatnog Praga, a u nedjelju u jutro krenuli put kući. Po povratku posjetili smo gradić Češki Krumlov koji se, kao i srednjovjekovna jezgra Praga, nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Kratko smo obišli pitoreskni gradić u kojem su likovne kolonije organizirali vodeći umjetnici secesije Gustav Klimt i Egon Schiele, ručali smo i uputili se prema Hrvatskoj. Stigli smo kući u kasnim večernjim satima s pozitivnim dojmovima.

Andrea Katanović Babić