Članovi Društva sudjelovali na 22. međunarodnom stručnom savjetovanju pokretnih knjižnica i Festivalu bibliobusa u Ljubljani

U Ljubljani je 16. i 17. svibnja 2024. godine održano 22. međunarodno stručno savjetovanje pokretnih knjižnica i Festival bibliobusa, čiji su domaćini bili Sekcija za potujoče knjižnice Slovenije i Knjižnica Otona Župančiča Ljubljana.

Na festivalu bibliobusa, na kojem su sudjelovali putujući knjižničari iz 12 zemalja, predstavila su se i nova vozila Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci i Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

U stručnom djelu članovi našeg Društva održali su nekoliko predavanja, predstavivši bibliobusne službe i njihove programe. Valentina Mikec i Ana Škvarić iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica održale su predavanje pod nazivom „Novo vozilo, novi prostor, nove usluge: koprivnička putujuća knjižnica za 21. stoljeće”, Robert Fritz i Silvija Perić iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica predstavili su se s predavanjem „Potrubi za knjigu! Nova putujuća knjižnica u Virovitičko-podravskoj županiji“, dok su Vjeruška Štivić i Neda Adamović iz Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar održale predavanje pod nazivom „Bjelovarska putujuća knjižnica: istraživanje suradnje knjižnice i predškolskih ustanova u razvoju rane pismenosti“.

Osim stručnih predavanja na ovom skupu sudjelovali smo i sa poster izlaganjima. Igor Kuzmić iz Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci predstavio je svoj bibliobus sa posterom pod nazivom „Biblićem u vrtić“, Valentina Mikec iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica predstavila je plakat o koprivničkoj bibliobusnoj službi, dok je predsjednica Društva Bernarda Ferderber iz Gradske knjižnice Đurđevac predstavila plakat „Uloga i značaj pokretnih knjižnica na području djelovanja Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja“.

„Bez obzira koje jezike govorimo, svi smo se odlično razumjeli jer radimo isti posao kojem smo svi posvećeni – donijeti radost pisane riječi i tople ljudske susrete onima kojima je to najpotrebnije, svim stanovnicima najudaljenijih mjesta i krajeva naših zajednica“ – rekla je Ljiljana Vugrinec, voditeljica Županijske matične službe Koprivničko-križevačke županije.

Fotogaleriju s ovog stručnog skupa pogledajte ovdje.