7. SAVJETOVANJE ZA NARODNE KNJIŽNICE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Ovogodišnje 7. Savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj održano je od 16. do 19. rujna 2009. godine u hotelu Solaris u Šibeniku. Tema ovoga skupa bila je „Zavičajne zbirke u narodnim knjižnicama“.

Gospodin Ilija Pejić, kao jedan od moderatora na skupu, rekao je da temu već dugo nitko nije dotaknuo na stručnim skupovima, a da se o njoj i te kako ima što reći. Glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tihomil Maštrović naglasio ja u uvodu da su „zavičajne zbirke važna činjenica u planova razvoja knjižnične djelatnosti narodnih knjižnica na razini države.

U globalnom društvu zadaća je svake hrvatske narodne knjižnice očuvati nacionalni identitet te kroz zavičajne knjižne zbirke, uz korištenje informatičke opreme, i uz sve ostale obavijesti o lokalnim posebnostima, osigurati ciljani pristup informacijama, osobito preko suvremenih medija“.

Tema Savjetovanja bila je prezentirana u obliku izlaganja ili postera, a mogle su se razlučiti sljedeće cjeline: Zavičajna zbirka – izvor informacija o i za lokalnu zajednicu, Digitalizacija građe, Ostala izlaganja, Izlaganja uz poster, Okrugli stol – zakonski propisi od važnosti za zavičajnu zbirku i na kraju Rasprava i zaključci.

Iz svih prezentacija moglo se zaključiti kolika je važnost zavičajnih zbirki u narodnim knjižnicama u oblikovanju kulturnog identiteta nekoga kraja. U skupnom pregledu zavičajnih zbirki u Republici Hrvatskoj koji su prezentirale Ivana Grgić-Hebrang i Sonja Tošić-Grlač, vidjelo se da knjižnice našeg Društva kotiraju visoko što se tiče ove teme i da su zavičajne zbirke već dugi niz godina dio tradicije svakoga mjesta.

Prezentacije iz našega Društva imale su Tina Gatalica iz Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar pod nazivom „Belovarensia – moja zavičajna zbirka“ i Višnja Romaj iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica pod nazivom „Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica“. Svoje zavičajne zbirke na posterima prezentirale su knjižnice iz Koprivnice, Križevaca, Virovitice i Daruvara.

Organizator Savjetovanja je bila Nacionalna i sveučilišna knjižnica, a suorganizatori Hrvatsko knjižničarsko društvo i Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik, koju su sudionici skupa na kraju i posjetili. Novo, prekrasno zdanje, očaralo je sve knjižničare, prije svega modernom arhitekturom i smještajem fonda i zbirki.

Anica Šabarić

 

Iz foto arhive:

7. SAVJETOVANJE ZA NARODNE KNJIŽNICE U REPUBLICI HRVATSKOJ0