2. humanitarni mini-sajam knjiga Društva knjižničara BPKP-a “Knjižničari za Ukrajinu”

Na 42. skupštini Društva knjižničara Bilogore, Podravine i kalničkog prigorja koja će se održati 2.6.2023. u Čazmi planira se i održavanje 2. humanitarnog mini-sajma knjiga “Knjižničari za Ukrajinu”.

Što?

Prikupljanje humanitarne novčane pomoći za kolege knjižničare u Ukrajini pogođene ratnim stradanjima.

Gdje i kad?

Na 42. redovnoj skupštini Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja u Čazmi, 2. lipnja 2023.

Kako?

Razmjenom knjiga – tj. DARIVANJEM JEDNE svoje knjige za humanitarni sajam i KUPNJOM KNJIGE dobrovoljnim novčanim iznosom. Svatko tko želi sudjelovati, treba:

  • donijeti na Skupštinu i darovati za mini-sajam JEDNU knjigu, po vlastitom izboru (ideja je da to bude osobni dar svakog sudionika u akciji tj. da se na mini-sajmu prikupe knjige iz vlastitih, kućnih zbirki – a ne npr. otpisane iz fondova knjižnica)
  • odabrati za sebe knjigu iz ponude mini-sajma o donirati dobrovoljni novčani iznos za „kupnju“ odabrane knjige (u obzir dolaze sve vrste knjiga i slikovnica, novih ili starijih, ali moraju biti u dobrom fizičkom stanju – cijele i čiste)

Zašto?

U ruskoj agresiji na Ukrajinu, kojoj se još ne nazire kraj, od veljače 2022. do danas stradalo je više od 500 knjižnica, od kojih su mnoge do temelja uništene. Veliki broj knjižničara, zajedno s drugim stanovnicima okupiranih područja i ukrajinskih regija koje su pod stalnim granatiranjem, morao je izbjeći iz svojih domova u druge krajeve zemlje ili u inozemstvo. Na žalost, ima i poginulih knjižničara civila, kao i onih koji su položili živote kao vojnici u obrani svoje zemlje. Ukrajinsko knjižničarsko društvo https://ula.org.ua/ i Humanitarni fond „Library Country“ Ukraine https://livelibrary.com.ua/ osnovali su, stoga, Fond za financijsku pomoć ukrajinskim knjižničarima i njihovim obiteljima koje su na bilo koji način pogođene ratom, iz kojih se financiraju osnovne životne potrebe kao što su hrana, lijekovi, odjeća, stanovanje, potrebe djece. Sva prikupljena sredstva u ovoj humanitarnoj akciji bit će uplaćena direktno na račun Humanitarnog fonda „Library Country“ Ukraine i Ukrajinskog društva knjižničara, sa svrhom za pomoć knjižničarima u Ukrajini.

Informacija o rezultatima akcije bit će dostupna svim članovima Društva i javnosti nakon održane Skupštine.

Uključite se u humanitarni mini-sajam knjiga! Prikupljanjem novčanih donacija pomoću darivanja knjiga, iskažimo podršku i pružimo pomoć ukrajinskim kolegama pogođenima ratom.

Hvala!