U Virovitici održan stručni skup „Suradnja, izgradnja, nadogradnja – suradnički i partnerski programi u knjižnicama“

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica 14.10.2022. bila je domaćin prvog stručnog skupa s međnarodnim sudjelovanjem „Suradnja, izgradnja, nadogradnja – suradnički i partnerski programi u knjižnicama“. Skup je okupio knjižničare iz školskih, narodnih, visokoškolskih i specijalnih knjižnica s područja Društva i šire, a kroz tri pozvana izlaganja, petnaest prijavljenih te četiri izlaganja na posteru istaknuta je važnost suradnje knjižnica i zajednica u kojima djeluju.

Snježana Božin, voditeljica Knjižnice Goethe-Instituta Kroatien u pozvanom izlaganju Knjižnica u zajednici i zajednica u knjižnici predstavila je njemački kulturni centar u Zagrebu, Goethe-Institut Kroatien te govorila o interakciji između knjižnice i zajednice te koncepciji knjižnice kao zajedničkog dobra.

Dvije krize – dva izazova: uloga knjižnice u zajednici u rizičnim vremenima naziv je izlaganjaPavela Klvača, ravnatelja Knjižnice Karel Dvořáček u Vyškovu u kojemu je predstavljena uloga knjižnice u kriznim situacijama, poput pandemije COVID-19, dolaska ratnih izbjeglica iz Ukrajine i njihove integracije.

Bernadica Ivanković iz Gradske knjižnice Suboticau izlaganju Suradnjom do veće vidljivosti programa na hrvatskom jeziku Gradske knjižnice Subotica prenijela je iskustva rada knjižnice u Subotici, gradu koji ima tri službena jezika od kojih je jedan i hrvatski.

U prijavljenim izlaganjima predstavljeni su primjeri dobre prakse hrvatskih knjižnica.

Mirjana Franculić iz Požege govorila je o novom konceptu rada požeške knjižnice i suradnjama koje knjižnica ostvaruje sa zajednicom. Mirna Grubanović predstavila je rad Gradske knjižnica Slavonski Brod. Jasmina Milovčić i Kristina Čunović iz Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić” Karlovac istaknule su kako se razvijanjem suradnje u zajednici jača sfera kulturnog života u gradu. Bernarda Ferderber iz Gradske knjižnice Đurđevac govorila je o knjižnici kao mjestu socijalne inkluzije. Silvija Šokić predstavila je rad i vidljivost Gradske knjižnice Našice. Marinko Polić i Sanja Graša iz Karlovca predstavili su projekt Knjižnica za mlade i suradnju s lokalnim udrugama, tijelima lokalne uprave, obrazovnim ustanovama, umjetnicima i pojedincima. Mihaela Kulej iz Gradskog muzeja Virovitica govorila je o važnosti smislene i ujednačene komunikacije baštinskih ustanova. Ivana Molnar iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica i Anita Relić iz Policijske uprave virovitičko-podravske predstavile su petnaestogodišnju suradnju tih dviju ustanova. Melita Schmitz iz OŠ Eugena Kumičića iz Slatine i Biljana Krajačić iz OŠ Lipik predstavile su eTwinning projekt, a Mirjana Kotromanović iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica te Vesna Zvečić i Sanja Pajnić iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić Virovitica predstavile su publikaciju I naši (korisnici) su vaši (korisnici)!: desetljeće suradnje narodne i školske knjižnice. Anita Tufekčić iz Gunje i Biljana Krnjajić iz Vukovara govorile su o online pristupu djece i mladih kulturnim i umjetničkim sadržajima, a Blaženka Klemar Bubić, Jasmina Sočo i Lana Zrnić predstavile su aktivnosti Zelene knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Sandra Mikac-Ciglar iz Čakovca i Nikolina Hampamer iz Male Subotice predstavile su  program za osobe srednje i starije životne dobi Heklice u knjižnici, Viktorija Šegina iz Križevaca predstavila je dvogodišnji europski projekt SPARK, Helena Drvoderić i Ines Virč iz Čakovca prikazale su niz aktivnosti koje zajedno provode Knjižnica „Nikola Zrinski” Čakovec i  Muzej Međimurja Čakovec.

U stankama skupa sudionici su mogli razgledati izlaganja na posterima koje su pripremili Merien Hadrović i Dubravka Pađen Farkaš iz Osijeka, Robert Fritz i Nela Krznarić iz Virovitice, Jasmina Jurković Petras i Nela Krznarić iz Virovitice te Nataša Daničić, Marko Tot i Anja Tkalec iz Zagreba.

Ovaj skup je pokazao koliko je važno osvijestiti suradnju, prvenstveno s baštinskim ustanovama na regionalnoj razini, zatim s obrazovnim i kulturnim institucijama, udrugama i ostalim organizacijama te pojedincima. Tako smo vidljiviji i prepoznatljiviji u zajednici, a to je ono što knjižničarskoj struci i zajednici daje pravu vrijednost.

Virovitička gradska knjižnica ovim se skupom s međunarodnim sudjelovanjem pozicionirala na stručnu knjižničarsku scenu što je prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a objavljen je i Zbornik sažetaka, dostupan u tiskanom i digitalnom obliku.