ODRŽANA 35. SKUPŠTINA DRUŠTVA KNJIŽNIČARA BILOGORE, PODRAVINE I KALNIČKOG PRIGORJA

  1. godišnja skupština Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja Križevci, 26. svibnja 2017.

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci bila je domaćin 35. skupštine Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. Skupština je bila jubilarna iz dva razloga, bila je 35. po redu, a i Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja proslavlja ove godine 40 godina svoga rada. Skupštini je prisustvovala predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva i sedamdesetak članova Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

Domaćini su pripremili bogat i zanimljiv kulturno- umjetnički program u kojemu su sudjelovali učenici Glazbene škole Alberta Štrige Križevci i Zoran Homen svojim monologom.

Nakon kulturno- umjetničkog programa uslijedio je stručni dio Skupštine.

U stručnom dijelu Skupštine prvo izlaganje na temu Kako je moguća nemoguća misija- motivacija mladih za čitanje imao je Danko Plevnik u kojemu je iznio svoju viziju problema (ne)čitanja djece i mladih.

Kristina Čunović iz Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac govorila je o Korisnosti čitanja za pojedinca i zajednicu i ulozi knjižnica u poticanju rane pismenosti.

Snježana Berak iz Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar u svom je izlaganju Odgovorno i združeno u promicanju čitanja predstavila nekoliko zanimljivih projekata vezanih uz poticanje čitanja djece i mladih.

Zorka Renić i dvije učenice iz Medicinske škole Bjelovar demonstrirale su vježbe pravilnog disanja.

Ilija Pejić iz Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar i Ljiljana Vugrinec iz Knjižnice Fran Galović Koprivnica predstavili su 40 godina rada Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. Uvodno je u nekoliko rečenica rad Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja predstavila i Sanja Jozić iz Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar koja je za skupštinu pripremila izložbu.

Ivanka Ferenčić- Martinčić iz Narodne knjižnice Virje govorila je o projektima o poticanju čitanja kod djece pod nazivom Putujuće priče. U pripremi i realizaciji projekta osim Ivanke Ferenčić- Martinčić sudjelovala je i odgajateljica Maja Šobak.

Silvija Perić iz Gradske knjižnice Virovitica predstavila je istraživanje Poticanja čitanja u Virovitičko- podravskoj županiji.

Novi, 19. broj Sveska predstavila je Vinka Jelić- Balta,  glavna urednica glasila Svezak.  Tema broja bila je Uloga knjižnice u poticanju čitanja. U Svesku se ponovo mogu pročitati članci o radu knjižnica na području Društva, znanja stečena na mnogobrojnim stručnim skupovima, ali i pregled zavičajnog nakladništva u protekloj godini.

Nakon toga uslijedila je kratka pauza na kojoj su bili predstavljeni posteri: Sanja Jozić – 40 godina Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, Dejana Bedeković – Slavimo čitanje, Igor Kuzmić – Bibliobus kao centar svijeta.

U radnom dijelu Skupštine tajnica Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja je podnijela Godišnje izvješće o radu za 2017. godinu, predsjednica Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja,  Plan rada za 2018. godinu, a blagajnica Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, Financijsko izvješće za 2017. godinu te Financijski plan za 2018. godinu. Izvješća su podnijeli i članovi pojedinih komisija i sekcija Hrvatskog knjižničarskog društva te članovi Nadzornog odbora Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. Svi planovi i izvješća su jednoglasno usvojeni. Nova članica Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, Andrea Katanović Babić, predstavila je izlet u Prag koji se planira krajem rujna 2017. godine.

U najsvečanijem dijelu Skupštine uslijedila je dodjela godišnjih priznanja za najknjižničare. Ovom su prigodom nagrađeni Suzana Knežević iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog Križevci za iznimne uspjehe u knjižničarstvu, Lovro Janeš iz Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci za iznimne zasluge u promicanju rada Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja te Mirjana Štelcer iz Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar za dugogodišnji uspješan rad u knjižničarstvu.

Druženje knjižničara završilo je zajedničkim ručkom u ugodnoj atmosferi u organizaciji domaćina te obilaskom grada Križevaca i knjižnice Grkokatoličke biskupije.

 

Tekst pripremila: Romana Horvat, predsjednica Društva Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja